Az medence gépészete nagyon fontos szerepet játszik a medence tisztaságának és működésének fenntartásában

Egy medence nagyon esztétikus látványt nyújt otthonunk kertjében, de a kifogástalan megjelenésük bizony nem alapállapotuk

Ha a medence vizét nem gondoznánk rendszeresen, akkor az nagyon gyorsan koszosodna és algásodna, mely nem csak az esztétikáját befolyásolja, de lehetetlenné tenné a használatát is.

A gyorsan szaporodó mikroorganizmusok jelenléte roppant káros az egészségre, a medencében levő szennyeződések és a zöld medencevíz pedig rontják a medence látványát is.

Mit jelent az alap gépészet és miért hívjuk így?

Számos gépészeti elem csatlakoztatható egy medencéhez. Ezek közül vannak olyanok, melyek kényelmi funkciót látnak el, vagy melyek a vizet tisztítják meg a kémiai vagy a biológiai szennyeződésektől.

Léteznek olyan medence gépészeti egységek, melyek feladata a megvilágítása, vagy épp a vízmasszázs. Ezek mind kiegészítő gépészeti elemek, melyek megléte ugyan nem kötelező kültéri medence esetén, de komfortérzetünket jelentősen növelhetik, vagy egyszerűbbé teszik a medence használatát.

Azonban van egy olyan egység, mely minden kültéri medence esetén elengedhetetlen: ez nem más, mint a medence alapgépészeti egysége, más néven a vízforgató és szűrő berendezés. A szűrő nélkülözhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a medencénk vize kifogástalan állapotú legyen.

Nézzük, miért is fontos az alapgépészet megléte:

Vízforgató motor: A vízforgató motorja segítségével forgatja a vizet. Ha a vízben nem alakulna ki természetes áramlás, akkor a víz a melegben elkezdene pangani. A pangó víz egy langyos pocsolyára emlékeztethet minket: algás, rossz szagú, zavaros, megtelepedett mikroorganizmusok és elkezdenek megjelenni az ezeket fogyasztó rovarok is szépen lassan.

A víz folyamatos forgatása, áramoltatása mindenképp fontos feladat.
Szűrőrendszer: A medence gépészet vízforgató berendezésében egy szűrőrendszer is található.

Ennek a feladata roppant egyszerű: a víz átáramlik rajta, miközben szerkezeti egység megszűri azt. Az így fennakadó szennyeződések tehermentesítik a vizet, hogy az megőrizze a tisztaságát.
Az alapgépészet saját forgatómotorral rendelkezik, mely lehetőséget ad további gépészeti egységek hozzákötésére is.

Ezek az egységek nem rendelkeznek saját motorral, így önmagukban nem tudnának működni, hiszen nincs, ami áthajtaná rajtuk.

Az alap gépészetén túl még számos más fontos gépészeti elem is megtalálható

Ezek közül felsorolok néhányat:

Fűtőrendszer: A medence fűtése kényelmi szempontból fontos lehet, különösen hűvösebb időjárás esetén. A fűtőrendszer lehet elektromos vagy gázüzemű, és segít a medencevíz hőmérsékletének fenntartásában.
Vízforgató és szűrő berendezés: Ezt már említettük, de érdemes hangsúlyozni. A vízforgató motor és a szűrőrendszer gondoskodik a medencevíz áramlásáról és tisztításáról.
Vízkezelő rendszer: A medencevíz kémiai egyensúlyának fenntartásához szükséges. Ide tartoznak a klórozószerek, pH-szabályozók és algagátlók. Ezek segítenek megelőzni a baktériumok és algák elszaporodását.
Világítás: A megvilágítása esti fürdőzéskor vagy hangulatos esti összejöveteleknél fontos. LED-es vagy hagyományos izzókkal ellátott világítótesteket használnak.
Vízmasszázs rendszer: Ha szeretnénk a medencében relaxálni, akkor a vízmasszázs rendszer kiváló választás lehet. Ez hidromasszázs fúvókák segítségével masszírozza a testet.
Automatizált vezérlőrendszer: Egy modern, automatizált vezérlőrendszere lehetővé teszi a vízhőmérséklet, világítás és más funkciók távoli vezérlését.


Ezek a gépészeti elemek együttesen gondoskodnak a medence működéséről, tisztaságáról és kényelméről. Fontos, hogy mindegyiket rendszeresen karbantartsuk és ellenőrizzük, hogy a medence mindig optimális állapotban legyen